Személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Marosvásárhely magyar alpolgármestere, Józsa Tibor.

A Vásárhely.ro portál közlését Józsa Tibor megerősítette az MTI-nek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester az MTI-nek elmondta, hétfőn iktatta lemondását a polgármesteri hivatalban. Döntését várhatóan a csütörtök délutáni ülésén veszi tudomásul az önkormányzati testület.
Józsa Tibort 2012 júniusában választotta alpolgármesternek a 23 tagú marosvásárhelyi városi tanács, melyben az RMDSZ tíz képviselője mellett a Dorin Florea polgármestert támogató szövetség hét, a Szociálliberális Unió (USL) pedig hat képviselővel rendelkezik. A testületben az RMDSZ az USL-vel alkotott többséget arra kényszerítvén Dorin Florea polgármestert, hogy a tanácsi ellenszélben vezesse a várost.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöki tisztségét is betöltő Florea ezt azzal bosszulta meg, hogy a korábbi ciklus két alpolgármesterét, Csegzi Sándort és Claudiu Maiort tartotta meg – immár tanácsadói minőségben – a városházi alpolgármesteri irodákban, Józsa Tibornak és az USL színeiben megválasztott Ionela Ciotlaus alpolgármesternek a polgármesteri hivataltól mintegy 500 méterre, egy önkormányzati tulajdonban lévő épület padlásterén biztosított irodákat, feladatot pedig alig adott nekik.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek nyilatkozva csak matematikailag tartotta lehetségesnek, hogy ne válasszanak magyar alpolgármestert Józsa Tibor helyére. Hozzátette, szerdán már ülésezett az RMDSZ frakciója és a szövetség marosvásárhelyi szervezetének az elnöksége. Egyelőre Peti Andrást, a marosvásárhelyi szervezet nemrég megválasztott elnökét jelölték a tisztségre. Brassai Zsombor hozzátette, az alapszabály szerint a jelölést az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Józsa Tibor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy valamely román párt is jelöltet állít a tisztségre. Hozzátette, bízik az USL-RMDSZ szövetség működésében. „Jobban haragszik az USL a PDL-es polgármesterre és csapatára, mint ránk" – jelentette ki. A lemondott alpolgármester szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a román pártok valamelyike már a délutáni tanácsülésen új alpolgármestert szeretne választani.

A romániai helyi közigazgatási törvény értelmében az alpolgármestert vagy alpolgármestereket saját soraiból választja az önkormányzati testület. A Székelyföld peremén fekvő, de a Székelyföld fővárosának tekintett 128 ezer lakost számláló Marosvásárhelyen a magyarok a lakosság 45 százalékát teszik ki.

MTI