Kémenes Lóránt, a Fehér megyei Tűr romai katolikus lelkésze felhívást tett közé, amelyben a Tűri Magyar Ház felújításához, újjáépítéséhez kér segítséget. A tervek szerint az egykori egyhá- zi magyar iskola épülete a szórványközösség kulturális központ- jává válna.

A lelkész László Editnek előbb az épület történetéről és jelentő- ségéről beszélt, elmondva: ennek az ingatlannak köszönhető, hogy az idős generáció még egészen szépen beszél magyarul, a következő generáció pedig csak annyira, amennyire az idősek- nek sikerült átmenteni a nyelvet. Kémenes Lóránt hiszi, hogy ennek a háznak a lelkülete még képes üzenni a mai kornak, azoknak, akik még nyitottak arra, hogy magyarul beszéljenek, éljenek, és álmodjanak.
Kémenes Lóránt részletesen beszámolt az épület jelenlegi állapotáról, és a már elkészült felújítási munkálatokról, valamint a még szükséges sok tennivalóról, elmondva, hogy milyen célt szántak minden egyes helyiségnek.

A felhívásban Tűr plébánosa kiemeli, hogy a pénzadományok mellett szívesen fogadnak más támogatást is, például építkezési anyagokat, berendezési darabokat, valamint humánerőforrást is, vagyis önkénteseket.

marosvasarhelyiradio.ro