Európai Unió-s civil jó gyakorlatok címmel szervezett konferenciát az MNT

Kedvet, lendületet és ötletet kaptak egymástól a vajdasági magyar civilek

 

Az Európai Unió-s támogatások lehívásának módját, az eddigi sikeres projektek és a jövőbeni lehetőségek témáját járták körül hazai és magyarországi szakemberek a szombaton megtartott szabadkai tanácskozáson, amelyre vajdasági magyar civileket és szervezeteket hívott meg a Magyar Nemzeti Tanács. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt évtizedben megmutatkozott a hazai civilek ereje, a kezdetektől rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik a civilek részéről az országos támogatásokon túli lehetőségek iránt.

Elhunyt Starker János világhírű magyar származású gordonkaművész. Az Indianai Egyetem nagyhírű gordonka tanszékének vezetője nyolcvannyolc évesen vasárnap hajnalban az Indiana állambeli Bloomingtonban halt meg.

Kémenes Lóránt, a Fehér megyei Tűr romai katolikus lelkésze felhívást tett közé, amelyben a Tűri Magyar Ház felújításához, újjáépítéséhez kér segítséget. A tervek szerint az egykori egyhá- zi magyar iskola épülete a szórványközösség kulturális központ- jává válna.

A lelkész László Editnek előbb az épület történetéről és jelentő- ségéről beszélt, elmondva: ennek az ingatlannak köszönhető, hogy az idős generáció még egészen szépen beszél magyarul, a következő generáció pedig csak annyira, amennyire az idősek- nek sikerült átmenteni a nyelvet. Kémenes Lóránt hiszi, hogy ennek a háznak a lelkülete még képes üzenni a mai kornak, azoknak, akik még nyitottak arra, hogy magyarul beszéljenek, éljenek, és álmodjanak.
A szakmai véleményezés helyett a Megyei Névadó Bizottság etnikai ügyet kreált a 2. számú Általános Iskola átnevezése tárgyában. A megyei szintű véleményező testület három tagja (Iulian Boldea, Corina Teodor a Petru Maior Egyetem tanárai, valamint Pop Tămas Dimitrie, nyugalmazott könyvtárigazgató ), szemben az RMDSZ által támogatott Soós Zoltán régész- történésszel és Csortán Ferenc művészettörténésszel, szakmaiatlan véleményt hangoztatva leszavazták a 2. számú Általános Iskola vezetőtanácsa és a helyi önkormányzat Névadó Bizottsága által javasolt dr. Bernády György megnevezést.
Lakóházakat és történelmi jelentőségű épületet is lebontana Nagyvárad belvárosában Ilie Bolojan polgármester azért, hogy egy kerékpárútnak helyet biztosítson. A váradi önkormányzat jelenleg az általános városrendezési terven dolgozik.