Győr

Január végéig meghosszabbították Robert Capa, a világ egyik legismertebb haditudósító fotósa képeiből rendezett kiállítást a győri Városi Művészeti Múzeumban. A fotók iránti nagy érdeklődés miatt tértek el az eredeti tervtől, és nem zárják be a kiállítást jövő vasárnap.

A Friedmann Endreként Budapesten született fotós eredetileg írónak készült, riportokat és regényeket akart írni. Fotóriporterré és tudósítóvá a történelem alakulása, valamint a fotográfia rohamos technikai fejlődése tette őt. A győri tárlaton negyven kép látható a 23 országban készült életműből, köztük a spanyol polgárháborúban készített felvételek és a normadiai partraszállás híres képei. A válogatásban helyet kaptak a Capa barátairól, például John Steinbeckről és Henri Matisse-ról készült portrék is. Az anyagot abból a csaknem ezer felvételből válogatták, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum 2009-ben vásárolt a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményétől.

Robert Capa (1913–1954) fotói egyébként idén végre nálunk is láhtatóak lesznek, a Szlovák Nemzeti Galéria a nemzetközi fotóhónap keretében tervezi a világhírű haditudósító kiállítását. MTI