Franciaországban a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Unió jelöltje, Nicolas Sarkozy kapta a szavazatok 53,06 százalékát az elnökválasztás második fordulójában a belügyminisztérium végleges adatai szerint. Ellenfelére, a szocialista Ségolène Royalra a választók 46,94 százaléka szavazott. A választáson igen magas volt a részvétel: a szavazásra jogosult állampolgárok 83,97 százaléka adta le voksát.
Franciaország újra büszke lehet önmagára. Két éve, az európai alkotmány leszavazásával egy önbizalmát vesztett, a globalizációtól rettegő, bezárkózott ország hatását keltette. De most egy 85 százalékos részvétellel zajlott, valódi politikai koncepciókat ütköztető, kemény, de kulturált választási kampánnyal, kicsit egész Európa számára is rehabilitálta a politikát, a demokráciát. Kezdjük a hangvétellel, mert a régi francia mondás szerint: a stílus, maga az ember.

„Azt kívánom a leendő köztársasági elnöknek, hogy minden francia javára töltse be funkcióját” - mondta Ségolène Royal, a vesztes, aki saját hívei előtt is mondandóját a győzteshez intézett gratulációval kezdte. Ez a gesztus, a leendő elnök számára is evidens volt:

„Most, a győzelem pillanatában Ségolène Royalra is gondolok, akit tisztelek, akire 17 millió francia szavazott, és mostantól én ennek a 17 millió franciának is az elnöke vagyok, és ők számomra ugyanolyan fontosak, mint akik rám szavaztak” - mondta Nicolas Sarkozy.

A nyertes kijelentette: egy Franciaország van, és minden francia elnöke kíván lenni. Beszédében felszólította az Egyesült Államokat, hogy álljon a globális felmelegedés ellen küzdelem élére, az Európai Uniót pedig arra intette, hogy nem lehet a globalizációs betegségek Trójai lova.

Persze, azért senki ne gondolja, hogy mostantól az angyali politikai béke köszönt Franciaországra. Néhány hét múlva nemzetgyűlési választások lesznek, és az elnök csak meggyőző parlamenti többséggel lehet igazi államfő.

A Concorde téren 30 ezren ünnepelték hajnalig Franciaország leendő új elnökét monstre rock koncert keretében. Közben a Bastille téren, és a Gare de Lyon környékén kisebb-nagyobb incidensek voltak: összecsapás a rendőrökkel, autógyújtogatás. Hasonló incidensek voltak több vidéki nagyvárosban is. De a rendőrség nagyon alaposan felkészült, így sikerült gyorsan megfékezni a randalírozókat. Számítani lehetett rá, hogy a külvárosokban nem fogadják örömmel Sarkozy győzelmét.

A kampány során a jobbközép jelöltje egyetlen problematikus negyedbe sem látogatott el. Sőt, utolsó választási nagygyűlésén nyomatékosan megismételte, hogy az autókat gyújtogató randalírozókat csőcseléknek tekinti. Ez az az ominózus kifejezés, amely sokak szerint a 2005-ös nagy külvárosi lázadások előtt olaj volt a tűzre. De azóta sokat változott Franciaország. A szélsőséges indulatok lecsendesedtek, és a külvárosi munkanélküliek egy része is bízik a Sarkozy ígérte reformokban. Az új elnök elődje keserű tapasztalatai alapján tudja, hogy a bevándorlók második, harmadik generációjának beilleszkedésén múlik a társadalmi béke Franciaországban, vagyis ez az a kihívás, amellyel a lehető leggyorsabban kell megbirkóznia.

Nicolas Sarkozy május 16-án veszi át hivatalát Jacques Chirac, jelenlegi államfőtől. Sajtóértesülések szerint aznap lemond a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója elnökségi tisztjéről, és várhatóan Francois Fillont nevezi ki kormányfőnek. A francia lapok úgy tudják a következő pár napot teljes visszavonultságban kívánja tölteni az új elnök, bár legközelebbi munkatársaival dolgozik majd az új kormány összeállításán.


Az erőt és a reformot választotta a francia nép – vélik a németek

Jóllehet az elmúlt hónapokban a szociáldemokrata vezetők természetesen kifejezték szolidaritásukat a francia testvérpárt, a szocialista párt elnökjelöltje mellett, de ezt sosem tették nagy vehemenciával. Royal asszonnyal szemben igenis voltak fenntartásai még a német szociáldemokratáknak is, csak ezt inkább magánbeszélgetésekben és a hozzájuk közelálló sajtón keresztül érzékeltették, nevezetesen: túl nagy kockázat ha egy a nagytőkét, a banktőkét szidalmazó és Amerikával szemben túl kritikus ember lenne az új francia elnök, azaz Ségolène Royal. Ezzel szemben Nicolas Sarközy összhangban kíván lenni az Angela Merkel nevével fémjelzett erős európai egységet hirdető elképzelésekkel, továbbá, hogy azt hirdeti, hogy Amerika igenis a legfontosabb partnere Európának. A németek általános véleménye, hogy bár a franciák mindig ódzkodtak a megszorításoktól, a kemény reformoktól, most azonban megérezték, hogy a gazdasági , társadalmi bajok, a külföldiek integrációs problémái elhatalmasodhatnak a fájó reformok nélkül, ezért végre olyan embert választottak, aki mer népszerűtlen is lenni azért, hogy a beharangozott operációkkal hosszú távon meggyógyítsa az országot.


Berlusconi: Ez a Prodi-féle Európa vége

Tartsátok meg Mona Lisát - ez volt az Il Tempo jobboldali napilap címe, amely Ségolène Royal vereség utáni titokzatos mosolyára utalt. Az olasz jobboldal majdnem saját győzelemként ünnepli Nicolas Sarkozy sikerét, pontosabban azt, hogy Franciaország nemet mondott a baloldalra. Ez a Prodi-féle Európa vége – mondta Belusconi, aki természetesen a Rómába való visszatérésében reménykedik. Az olasz baloldal Royalnak drukkolt, és azzal magyarázza a vereséget, hogy Franciaországban szocialistáknak és a centrumnak nem sikerült megegyezni, pedig a centristák ma már a mérleg nyelvét képviselik az itáliai politikában is. Egy biztos Olaszország is jelentős fordulatnak tekinti a francia elnökváltást, a római kormányfő, Prodi szerint Sarkozyvel új lendületet kap az EU politikája is.


Izrael abban bízik, hogy Sarkozy féken tartja a muszlimokat

Izraelben egyértelműen örömmel fogadták Sarkozy megválasztását. A 10-es csatorna tudósítója Párizsból közvetítette az eseményeket. Többször is felidézte Sarközy nevezetes beszédét, amelyben bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, és elmesélte, hogy a holokauszt megörökítését szolgáló jeruzsálemi Jad Vasemben a múzeum megtekintése után határozta el jelölését. Beszédével elnyerte a francia zsidók és Izrael támogatását. Izraelben és a francia zsidók körében elsősorban a Franciaország egyre nagyobb hányadát kitevő muszlim kisebbségtől tartanak. Azoknak is a szélsőségesen gondolkodó részéről, akik több antiszemita atrocitást is elkövettek az utóbbi években. Sarkozy eddig erős kézzel lépett fel az ilyen ügyekben.


Ugye Sarkozy felülvizsgálja elődje orosz kapcsolatait?

A francia-amerikai kapcsolatok nyilván dinamikusabban fejlődnek majd mint Chirac alatt, de Sarkozy velejéig pragmatikus politikus, és tisztában van vele, hogy nélkülünk, Oroszország nélkül nem lehet megoldani se a regionális, se a globális problémákat. Tehát nem várok negatív hatást az ororsz-francia viszonyban – mondta az orosz parlament Külügyi Bizottságának elnöke. De maga a tény, hogy rajta kívül eddig még senki sem nyilatkozott, azért azt mutatja, az orosz vezetés némileg tart az új francia elnöktől A Kommerszant című tekintélyes moszkvai lap pedig biztosra veszi, hogy Sarkozy felülvizsgálja elődje orosz-barát politikáját.


Büszke a magyar nagynéni

Rendkívül büszke Nicolas Sarkozy sikerére a tegnap megválasztott francia elnök magyar unokanagynénje. Sárközy Marianna a Krónikának elmondta: már két éve biztos volt Nicolas megválasztásában, és bízik benne, hogy az új elnök meglátogatja őt Magyarországon. Sárközy Marianna a család egyetlen Magyarországon élő tagja.