illusztráció

A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület (http://www.kfte.hu/) és a Vajdasági Regionális Fejlesztési Ügynökség (Agency for Balanced Regional Development of AP Vojvodina, http://www.arrr.vojvodina.gov.rs/) 2011-ben eredményes pályázatot nyújtott be a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programra.

„A Joint Urban and Agglomeration Network – JUAN projekt (HUSRB /1002/213/096) alapvető célja az integrált városfejlesztési stratégiák készítése során Magyarországon összegyűlt szakmai tapasztalatok rendszerezése, a fejlesztési módszertan megújítása. Továbbá szakmai javaslatok megfogalmazása a projekt eredmények fenntarthatóságának biztosításához, a 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési időszakban városfejlesztési célokra rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásához” – mondta el Schwertner János projektvezető, egyesületi elnök.

„Az elmúlt években a magyarországi városok elkészítették településfejlesztési stratégiájukat. Itt az idő, áttekinteni ennek a folyamatnak a tapasztalatait és a standardizált tervezési normák mellet észrevenni azokat a sajátosságokat, amelyek csak az Alföld városaira jellemzők” értékeli a helyzetet Dr. Nagy Imre az Újvidéki Egyetem professzora, a projekt szakértője.

  Tapasztó Dénes a projekt fejlesztési szakértője kiemelte: „A projekttel háttértámogatást kívánunk nyújtani egy olyan fejlesztési periódus programozási munkálataihoz, melyben deklaráltan priorizált célcsoportként, kedvezményezettként jelennek meg az integrált fejlesztési stratégiákat megvalósító városok”.

A 2012. január 1-jén indult közös munka keretében a szakértők megalapozó tanulmányokban tekintették át a magyar és a szerbiai fejlesztési intézményrendszer sajátosságait, valamint a programozási-tervezési tapasztalatokat. „Összegző tanulmány keretében a 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési időszak városfejlesztési programjaihoz kapcsolódó javaslatcsomag összeállítására is sor került. Létrehoztunk egy az integrált városfejlesztési programok előkészítését támogató módszertani dokumentumot. A Képzési anyagunk a projekt eredmények fenntarthatóságának a biztosítéka.” – emelte ki Tóth Róbert a projekt szakmai vezetője.

A JUAN projekt elsődleges célcsoportjaként a Dél-alföldi régió – ezen belül különösen Bács-Kiskun- és Csongrád megyék és a Vajdaság – városait kívánták a megvalósítók bevonni a szakmai anyagok előkészítésébe, de nyitottak voltak a városfejlesztésben közreműködő más szakértők, véleményformálók javaslataira is. Erre a 2012 novemberében Újvidéken, illetve a 2013 januárjában Kecskeméten rendezett workshopokon közvetlenül is lehetőség nyílt.

A projekt szervezői a következő, szakmai konzultációt 2013. március 29-én az újvidéki Konferencia központban szervezik. Várják azon szakembereket, akik az új feltételek között szeretnék megújítani az Integrált Városfejlesztési Stratégiájukat. A JUAN projekt eredményeivel az érdeklődők a 2013. április 24-i konferencián találkozhatnak. Rendezvényekkel és a projekttel kapcsolatos további információk a http://www.juan.hu/ honlapon érhetők el.