Pozsony | A kassai acélmű alkalmazottainak nem kell tartaniuk a társaság amerikai tulajdonosának gyors kivonulásától – állítja Tomáš Malatinský gazdasági miniszter. 
 
„Úgy gondolom, hogy pillanatnyilag nem aktuális a U. S. Steel kivonulása, és nem lesz az jövőre, és remélem az azt követő évben sem. Hosszabb távra azonban erre nincs garancia, az amerikai befektető ugyanis még nem nyilatkozott az ügyben” – mondta el Malatinský. A céget a szlovák kormány a legkülönfélébb kedvezményekkel próbálja maradásra bírni, amelyek közül az olcsóbb energiaszolgáltatás tűnik a legvonzóbbnak, részleteteket azonban eddig egyetlen fél sem közölt.
Hírlapi források szerint a U. S. Steel már eldöntötte, hogy marad, a kérdés már csak az, hogy meddig. Az amerikai céget állítólag nem a kormány által kínált kedvezmények győzték meg, hanem az, hogy egyelőre nem talált olyan vevőt, amely elfogadható árat kínál a 12 500 embernek munkát adó gyárért. A cég megvételét az ukrán Metinvest és az orosz Evraz fontolgatta. A Sme napilap forrásai szerint azonban egy kedvező árajánlat esetén az amerikaiak probléma nélkül megválnak a cégtől. Ami biztos, hogy a cég kollektív szerződése 2014-ig érvényes, és ezen a tulajdonosváltás sem változtatna. Eszerint a jövő év végéig nem kerülhet sor tömeges elbocsátásokra. (SITA, mi)