Dél-Komárom

A közelmúltban új cég települt a dél-komáromi ipari parkba: a csomagolóanyagokat és nyomdaipari termékeket előállító Motivating Graphics amerikai vállalat.

Ray Christopher Clark, a Motivating Graphics Hungary Kft. ügyvezetője tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy családi vállalkozásuknak ez az első európai üzemegysége. „A hely kiválasztása során a logisztikai szempontok mellett figyelembe vettük, hogy egy modern ipari parkba, jó környezetbe jövünk” – mutatott rá. Magyarország négy országgal versengve került ki győztesen.
Az itteni beruházás célja a szlovák, a román, a német, a dán és a svéd piac kiszolgálása. A gyártást mintegy ötven fővel indították, az elkövetkező hetekben további 100 munkaerő felvételével számolnak. Elsősorban nyomdaipari szakmunkásokat foglalkoztatnak, akiket külföldi gyáraikból érkezett szakemberek tanítanak be a cég által használt egyedi gépek kezelésére. Kérdésünkre az ügyvezetője elmondta, hogy Szlovákiából is több alkalmazottjuk van.

Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere igen örömtelinek nevezte az új cég megtelepedését és kiemelte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal segítségét a beruházóval történt tárgyalások során. A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint az óriáscégek magyarországi letelepedése mellett legalább annyira fontos, hogy a kis- és középvállalatok, valamint a családi vállalkozások is felfedezzék maguknak az országot.

A Motivating Graphics céget 35 éve alapították Texasban, Észak-Amerika mellett Mexikóban, Malajziában, Argentínában és Brazíliában vannak üzemei, amelyekben mintegy 1700 személyt foglalkoztat. Fő profiljuk a különböző elektronikai termékek számára készített csomagolóanyagok előállítása, a grafikai dizájn és a nyomtatás. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a cég kiemelt hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, egyre inkább mellőzik a műanyagot, alapanyagként főleg természetes és újrahasznosított anyagokat használnak.   ÚjSzó