Megnyílt az Utazás kiállítás a Budapesti Vásárközpontban

Ma megnyílt az Utazás 2013 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás  a Budapesti Vásárközpontban.

    Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a tavalyi évet áttörésnek értékelte a magyar turizmus számára, mert annak szintje elérte a válság előttit, az új országokból érkezők száma pedig emelkedett. Hozzátette, hogy a belföldi turizmusban a 41 ezer elfogadóhellyel rendelkező Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) motort jelent.
Az államtitkár kitért arra, hogy az Új Széchenyi Tervben jelentős turisztikai fejlesztések valósulnak meg, a következő európai uniós fejlesztési ciklusban pedig a források 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre, ezen belül turizmusra kívánja fordítani.

    Az Utazás kiállítás idei díszvendége Szlovákia.

    František Palko, Szlovákia Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztériumának államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a hozzájuk látogató magyar turisták száma jelentős, a 4. legtöbb turista Magyarországról érkezik az országba. Az államtitkár felhívta a figyelmet Szlovákia 2013. évi turisztikai rendezvényeire, bízva abban, hogy egyre többen keresik fel ezeket.

    Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, hogy a belföldi díszvendégként való részvételük az Utazás kiállításon az elmúlt két évben végzett turisztikai fejlesztéseik elismerését jelenti.

    Simon Zoltán, a kulturális díszvendég Kalocsa alpolgármestere beszédében a világhírű kalocsai népművészetre hívta fel a figyelmet, és arra, hogy a hozzájuk ellátogatókat programcsomaggal várják.
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: az idén 36. alkalommal megrendezett Utazás kiállításon számos úti célt mutatnak be, köztük a magyarországi lehetőségeket is.

    A megnyitón átadták a Magyar Turizmus Minőségi Díjakat az éttermek és szállodák képviselőinek, valamint "Az év Tourinformátora" elismerést Ács Szilviának, a szegedi Tourinform iroda vezetőjének, "Az év TDM menedzsere" kitüntetést Komoróczki Aliznak, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. vezetőjének.
"Az év fesztiválszervezője 2012" díjat Ambrus Zoltánnak, a Csabai Kolbászfesztivál egyik megálmodójának ítélték.

A megnyitón a Hungexpo Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. közötti stratégiai együttműködési megállapodást Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese írta alá.

    A vasárnapig nyitva tartó idegenforgalmi szemléhez három szakkiállítás is kapcsolódik: a VitalExpo egészség és életmód kiállítás, a Karavánszalon kemping és lakóautó bemutató,
valamint a Port.hu Bringaexpo kerékpáros seregszemle. mti