A vita az EU-val 2011-ben, 2012-ben is úgy dőlt el, hogy Budapest álláspontja igazolódott - hangsúlyozta a tárca nélküli miniszter.

A  magyar kormány tartja magát a korábban elfogadott, három százalék alatti hiánycélhoz - jelentette ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek, arra reagálva, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban és 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon. Varga Mihály úgy fogalmazott, "lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki", hogy az Európai Bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott - emlékeztetett.

Korán jött ítélet

Ugyanez a helyzet most is, az Európai Bizottság vitatja az idei 2,7 százalékos előrejelzést, a magyar kabinet azonban tartja magát ehhez - mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint ez három szempontból is alátámasztható. Egyrészt még csak február van, érdemes legalább négy-öt hónapot várni ahhoz, hogy biztosabb megállapításokat lehessen tenni az idei év várható gazdasági forgatókönyvéről. Másrészt az Európai Bizottság által vitatott költségvetési tételek ügyében időközben már kormányzati lépések születtek, így az elektronikus útdíj bevezetéséről és a pénztárgépek online összekapcsolásáról is megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely ezeknek a munkálatoknak a felgyorsításáról szól - idézte fel Varga Mihály, aki szerint mindkettőt "megnyugtatóan rendezik" az első félévben. Harmadrészt idén jelentős, 400 milliárd forintos tartalék áll rendelkezésre a büdzsében az előre nem látható gazdasági folyamatok, a felmerülő problémák kezelésére. Amikor a bruttó hazai termék 1,3-1,4 százaléka áll tartalékként rendelkezésre egy költségvetésben, az mindenképpen elegendő kell, hogy legyen arra, hogy egy 0,3-0,4 százalékpontos eltérést korrigálni tudjunk majd - mondta.

Indokolatlan megállapítások

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a deficit idei alakulása azért is fontos, mert ez tenné lehetővé a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. A téli brüsszeli jelentés azonban ebből a szempontból "még kisebb jelentőséggel bír" - magyarázta -, ugyanis május második felében készíti majd el az Európai Bizottság azt a jelentését, amely már alapjául szolgálhat a tagállami pénzügyminiszterek tanácsának júniusi döntéséhez. A kabinet elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól - tette egyértelművé Varga Mihály. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság prognózisa szerint 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz a magyar államháztartási hiány, a tárca nélküli miniszter azt mondta: kissé indokolatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság már 2014-re is ilyen megállapításokat tesz. Az tény, hogy az unió gazdaságának 2012-es negyedik negyedévi növekedési adata jóval szerényebb lett a korábban vártnál, de hogy ez a növekedési adat milyen mértékben befolyásolja majd 2014-et, ma még biztosan senki nem tudja megmondani - vélekedett. 

Az Európai Bizottság szerint idén stagnál a magyar gazdaság: 0,1 százalékkal csökken a magyar bruttó hazai termék, az államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. A brüsszeli testület jövőre 1,3 százalékos GDP-növekedést, 2015-re viszont újból 1,2 százalékos visszaesést jelez. A Bizottság szerint az államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalék után idén és jövőre is 3,4 százalék lesz. Ez elsősorban egyes szektorális és egyszeri különadók kivezetésével, az adóbevételeket csökkentő gazdaságösztönző intézkedésekkel illetve a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadóját csökkentő intézkedésekkel magyarázható.

Magyarország képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság jelentésére. A kormány továbbra is abban bízik, hogy az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. A minisztérium szerint a jelentésben több olyan elemet nem vettek figyelembe, amellyel kedvezőbb hiányszámot jelezhettek volna előre. A 3 százalék fölötti hiányt 0,1 százalékos gazdasági visszaeséshez köti, viszont a kormány továbbra is csaknem 1 százalékos pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3 százalék alatt lesz - olvasható a közleményben.