Pozsony

A Magyar Koalíció Pártja felszólítja a kormányt, hogy április 15-éig, a naptári fűtési idény végéig moratóriummal állítsa le a lakásárverezéseket.

Berényi József pártelnök ezzel kapcsolatos közleményét az MKP sajtóosztálya juttatta el az Új Szó Online-hoz szombaton.

"A gazdasági válság további gyűrűzése okán bekövetkezett tömeges elbocsátások, a bérek stagnálása és az áremelkedések következtében a családok egyre rosszabbodó szociális helyzetbe kerülnek. Ebből az következik, hogy növekszik azoknak a száma, akik nem képesek törleszteni lakáshitelüket. 2011 végén az előző évhez viszonyítva Szlovákiában 15 százalékkal nőtt a lakásárverezések száma. A munkanélküliség arányát tekintve az ország tíz legrosszabb helyzetben lévő járásából hét járás a dél-szlovákiai régióban található. Ezzel párhuzamosan a lakásárverezések is elsősorban a magyarok lakta területeket sújtják" - figyelmeztet Berényi.

Az MKP tarthatatlannak látja ezt a helyzetet, és felszólítja a kormányt, hogy április 15-ig, a naptári fűtési idény végéig rendeljen el moratóriumot, állítsa le az árverezéseket. Az MKP olyan törvénytervezet elkészítését kezdte meg, amely biztosítja, hogy az emberek ne veszítsék el létük egyik legfőbb biztonságát, a fedelet a fejük fölül. "Ha az MKP bejut a parlamentbe, ez lesz az első törvénytervezet, amelyet előterjeszt" - szögezi le Berényi József.