Az IMF/EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat az euró, és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet – vélekedtek szerdai londoni helyzetértékelésükben felzárkózó piaci közgazdászok, akik szerint éppen ezért továbbra is valószínű a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval.

A BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzés szerint a forint- és a kötvénypiacon zajló jelenlegi árazási folyamatok arra vallanak, hogy a piac most már egyre inkább az IMF/EU-segélycsomag elmaradásának lehetőségét árazza.

A ház elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük „nincs ésszerű alternatívája” egy ilyen programnak, és ezért változatlanul úgy gondolják, hogy végül elérhető lesz a megállapodás a magyar kormány, valamint az IMF és az EU-bizottság között.

A BNP Paribas elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül újabb hitelminősítői osztályzatrontások következhetnek, a hozamgörbe hosszú végén további 200 bázisponttal emelkedhetnek a kötvényhozamok, és a forint 340 forint/euróig is gyengülhet.

E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet.mti